Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Teknős vásárlás

2013.09.18

Ha végiggondoltuk és minden feltételnek és követelménynek, melyet az adott faj  támaszt velünk szemben, eleget tudunk tenni, következhet az állat megvásásrlása. Noha egyszerű feladatnak ígérkezik – bemegyek a boltba, kifizetem, hazaviszem – korántsincs így.

 

Legelőször el kell döntenünk, hogy díszállatkereskedésbe térünk be vagy tenyésztőt választunk-e. Mindegyiknek van előnye és hátránya egyaránt.

 

A kereskedésekben – sajnos idehaza kevés a kifejezetten hüllőkre specializálódott szaküzlet – általában több fajból tudunk választani. Ezek az állatok származhatnak hazai vagy külföldi tenyészetekből esetleg befogásból. Optimális esetben az állatok állatorvosi vizsgálaton átestek, egészségesek és parazitamentesek. Elszomorító az a tény, hogy számtalan olyan bolt működik, melyben az állatok szakszerűtlenül vannak elhelyezve, az eladó személyet nem tudja, nem ismeri az adott faj speciális igényeit. A kereskedések a magasabb működési költségek, illetve az import állatok beszerzési árai miatt, mindig drágábbak lesznek, mint a tenyésztők.

 

Amennyiben úgy döntünk, hogy felkeresünk egy tenyésztőt, legyünk tisztában az állat igényeivel és életmódjával. Fontos ez az előzetes információszerzés, mert így már megérkezésünkkor tudni fogjuk, hogy az adott tenyésztő tényleg ért-e az állatokhoz vagy csak szaporítja őket. Nyugodtan tegyünk fel kérdéseket a táplálásukkal, téli vagy évszaknak megfelelő pihentetésükkel, keltetésükkel kapcsolatban. A tenyésztők maximum két-három fajjal foglalkoznak, így azt a változatosságot, melyet egy kereskedés biztosít nem találjuk meg, azonban az adott fajon belül,  ebben az esetben jóval nagyobb választási lehetőségünk van.

 

Akár egy tenyésztőre, akár kereskedőre esik a választásunk, mindig figyeljük meg az állatokat és elhelyezésüket. Megfelelő méretű helyen vannak-e vagy zsúfoltan, kis helyen? Tiszta-e a terrárium/kifutó? Érzünk-e átható ürülékszagot? Az ivóvíz friss, tiszta-e? Az állatok aktívak-e és tiszta, csillogó a szemük? Amennyiben táplálék van az állatok előtt, az a faj szükségleteinek megfelelő vagy sem? Ha látunk friss ürüléket az egészséges állatra utaló, látszólag tömör szerkezetű vagy folyékony, hasmenéses tünetet mutat? Ha van lehetőségünk kézbevenni egy állatot, nyitva vannak-e a szemei, méretéhez képest érezhető tömegű-e valamint a páncél megfelelően kemény-e (fiatal állatok páncélja még rugalmas, de puha semmiképpen nem lehet)?  Természetesen ezeknek felismeréséhez némi tapasztalat szükséges, de ha internetes fórumokon kutakodunk, hamar találunk olyan, a témában jártas hobbistákat, akik szívesen segítenek, esetleg ajánlanak is megfelelő beszerzési forrást.

 

Bármely megoldást is választjuk, semmiképpen ne hagyjuk rábeszélni magunkat olyan állatra, ami nem tetszik, nem az elképzelésünknek megfelelő vagy amelynek előzetesen nem tájékozódtunk az igényeiről! Érhetnek ugyanis meglepetések.

 

(Ne felejtsük el, minden szárazföldi teknős és a félvízi teknősök egy része csak a megfelelő engedélyek birtokában értékesíthető. Ennek meglétéről is bizonyosodjunk meg!)