Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


„Ó mondd, „TEKI-t” választanál?”

2013.09.18
Első szárazföldi teknősünk megvásárlása előtt egy sor kérdésre kell, elsősorban önmagunknak választ adni, melyet mindenekelőtt leendő kedvencünk, illetve saját érdekünkben kell megtegyünk. Figyelembe kell vennünk saját lehetőségeinket, határainkat és sajnos néha pénztárcánk vastagságát is.
 
 • Rendelkezésünkre álló hely:
  Mint már pár szóval vázoltuk a teknősök mérete igen változó, ebből kifolyólag a helyigényeik között is óriási különbségek tapasztalhatók. Amennyiben egy társasházi lakásban lakunk, véletlenül se gondolkodjunk nagyra növő fajok beszerzésén (pl. Sarkantyús teknős). Igyekezzünk a lehető legnagyobb helyet kijelölni a kiszemelt állatnak, figyelembe véve azt a tényt, hogy bizonyos fajok (pl. Görög teknős) meglehetősen sokat is képesek mászkálni. Minderre egy kis helyen csak igen korlátozott lehetőségük van. A hely kiválasztásánál minden esetben az állat kifejlett testméreteit vegyük alapul, mely sokszorosa a „születéskori” méretüknek.
  Amennyiben kertes házban lakunk, tájékozódjunk állatunk igényeiről, igényel-e téli pihenést avagy egész évben aktív. Ezt és mozgásigényüket figyelembe véve alakítsuk ki a megfelelő méretű kerti kifutót, mely szökés- és ragadozóbiztos.
   
 • Az eredeti élőhely éghajlata:
  Ha egészséges állatokat szeretnénk nevelni, törekednünk kell az eredeti élőhely éghajlatának biztosítására. Tájékozódjunk, hogy a kiválasztott faj hol őshonos, ott milyen éghajlati körülmények, milyen évszakok vannak. Figyelemmel kell lenni a hőmérsékletre, a nappali-éjszakai hőmérsékletváltozásra, a páratartalomra, a csapadékos és száraz évszakok minden jellemzőjére. Amennyiben erre odafigyelünk, a legkönnyebben kiküszöbölhetjük a nem megfelelő tartásból eredő megbetegedéseket. Sajnos gyakoriak a tévhitek, melyek az állat egészségét károsítják vagy akár pusztuláshoz is vezethetnek.
   
 • Táplálkozás:
  Mivel a teknősök fogságban élnek, ráadásul természetes élőhelyeiktől többezer kilométerre, ezért a mi feladatunk, hogy megfelelő módon takarmányozzuk állatainkat. Figyelembe kell vennünk, hogy teknőseink táplálékai csak részben szerezhetők be díszállatkereskedésekben, így saját magunknak szükséges beszereznünk vagy „termelnünk”. Legyen szó növényevőkről vagy ragadozókról, utánajárást igényel kedvenceink szakszerű táplálása. El kell döntenünk, hogy a kertekben, mezőkön növő lágyszárúakat szeretnénk gyűjteni vagy földigilisztákra és ászkarákokra kívánunk-e „vadászni”.
   
 • Viselkedés:
  Mind az állat, mind saját habitusunk fontos tényező a választásban. Más fajt kell választanunk, ha folyton aktív, szinte egy percre sem pihenő állatot szeretnénk, mely folyamatos mozgásával vonzza a tekintetet, szintén más fajra kell essen a választásunk, ha az érdekesebb, rejtettebb életmódot folytató, akár fél évig pihenő életmódú állatokat szeretnénk társunknak fogadni.
   
 • Költségek:
  Végül, de nem utolsó sorban figyelembe kell vennünk, hogy az állatok vételárán túl, férőhelyük kialakítása, a megfelelő hőmérséklet fenntartása, a világítás minősége és időtartama, a táplálékuk esetleges bolti beszerzése, állatorvosi ellátás mind-mind költség, mely velejárója az állattartásnak.