Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rólam

 

Gyerekkoromtól kezdve, több köbméter víz fordult elő az éppen aktuális lakhelyeimen. Ez 15 évig édesvízi akváriumokat jelentett (tenyésztettem több Apistogramma, Corydoras, Betta fajt többek között), majd a tengeri akvarisztikába is belekóstoltam. Az Akvaristák Magyarországi Egyesületének alapításánál is jelen voltam, írtam cikkeket akvarisztikai témában (legutóbb az újraindult Akvárium Magazinban).

 

A vízi világ mellett megfordultak nálam sérült madarak, hörcsögök, békák, papagájok, gőték, rákok. Ergo Országh Mihály bácsit lehetne idézni, ha a szüleimet kérdeznétek: "Mindent lehet, de krokodilt azt nem". Minden azért nem volt, mert a pókok a "nembegyere" kategóriába tartoznak nálam. Noha kígyóm volt (Egyiptomi homoki boa), de a szerencsétlen szopósegeret annyira sajnáltam, hogy inkább odaadtam egy kígyókedvelő barátomnak az állatot.

 

Valamint igen, volt ékszerteknősöm. Szent meggyőződésem, hogy sokan e kis páncélosokkal kezdik a pályafutásukat. Sajnos sokan úgy hagyják abba, mikor nagyra nőtt az állat, hogy "jó lesz az a Balatonba/Velencei-tóba/Margitszigeti halastóba stb." Hát nálam is kinőtték a helyüket, így én is továbbadtam rajtuk. Majd sok év elteltével, 2005-ben egy kedves barátom "megfertőzött" a teknősökkel. Ha jól emlékszem akkor volt 20 körüli víziteknősfaja, nagy részét szaporította is, valamint 3 szárazföldi teknősfaja. A fenti kollekciótól vérszemet kaptam és pestiesen szólva rákattantam a teknősökre újra. Akkor vettem az első pár Közönséges pézsmateknősömet (Kinosternon odoratum), amit egy trió Fehérszájú iszapteknős (Kinosternon leucostomum) követett, majd 4 db pici Csíkos iszapteknős (Kinosternon bauri). Közben volt még 2 Görög teknősöm (Testudo hermanni boettgeri) is.

 

Noha voltak víziteknőseim, rájöttem, hogy nekem a szárazföldiek a kedvenceim. Így a fent említett görögök után vettem két Szenes teknőst (Geochelone carbonaria) ám ők betegen kerültek hozzám és minden állatorvosi kísérlet ellenére elhalálozták magukat. Velük párhuzamosan már tartottam egy pár kis Szegélyes teknőst (Testudo marginata marginata), valamint később volt szerencsém tartani Szír teknőst (Testudo graeca terrestris). Valamint egy rövid ideig tartottam Sarkantyús teknőst (Geochelone sulcata) is, de hamar rá kellett jönnöm, hogy ez az állat akármennyire is tetszetős, 4-5 éven belül mobil dohányzóasztalként fog funkcionálni kis lakásomban. Így fájó szívvel ugyan, de meg kellett válnom tőle.

 

Jelenleg Egyiptomi teknősöket (1.2) (Testudo kleinmanni), Sugaras teknősöket (0.0.2) (Astrochelys radiata) tartok. Valamint az országban én rendelkezem egyedül (hivatalosan) a szegélyes teknős törpe változatával (1.2)(Testudo marginata weissingeri), illetve részese vagyok egy európai tenyésztési programnak, amelynek keretében nevelek egy hím Fűrészes bozótteknőst is (Homopus signatus).

 

Távolabbi célok a fent említett fajok szaporítása, illetve olyan fajok beszerzése, tartása és tenyésztése, mint Pyxis, Psammobates, Malacochersus. A fő fókusz Dél-Afrikán és Madagaszkáron van, ellenben az ázsiai és amerikai kontinensen is találhatóak érdekes fajok (Geochelone, Indotestudo, Gopherus)

 

Célom mindenesetre az állatok legtökéletesebb tartása, hazájuk (eredeti származási helyük) klímájának, időjárásának mondjuk úgy, egy az egyben történő másolása - még akkor is, ha ez nem könnyű sokszor - és természetesen az állatok szaporítása.